Viešnagė su vaikais. Restoranų triukai tėvams

 

Restoranu triukai vaikams

Jauki penktadienio vakarienė ar smagūs šeštadienio pietūs kavinėje su visa šeima. Skamba tikrai idiliškai: juk niekam nereikia gaminti ar rūpintis nešvariais indais. Regis, tik atsipalaiduok ir mėgaukis. Visgi, apsilankyti restorane ar kavinėje su vaikais gali tapti tikru iššūkiu. Ir ne tik tėvams, kurių atžalos siaučia kaip įmanydami, bet ir kitiems lankytojams, kuriems ramus vakaras ar popietė gali įgyti ir kiek kitokią prasmę. O kai ir patys tėvai per daug įsijaučia atsipalaiduodami, tik spėk keisti vieną gėrimą kitu… Stebėdami tokią tendenciją, restoranų šeimininkai ima ieškoti išeičių ir priima kartais tikrai netikėtų sprendimų.

Tėvų požiūris – didžioji problema

Trupinių kalnai ir gėrimų klanai, nepakenčiamas triukšmas, lakstymas aplink stalelius ir purvini batai ant restorano baldų – yra tekę stebėti tokį vaizdą? Veikiausiai taip. Netinkamas vaikų elgesys maitinimo įstaigose toks dažnas, kad jau retai kada ir atkreipiame į tai dėmesį. Bet ar kada susimąstėte, kur viso to priežastis? Tiksliau – ar kada pastebėjote, kaip į tokį elgesį reaguoja tėvai? Dažniausiai niekaip. Perdėta tėvų tolerancija ir įsišaknijusi idėja, kad klientas visada teisus, nepaisant to, koks pasibaisėtinas elgesys būtų, ne tik provokuoja netinkamą vaikų elgesį, bet ir varo į neviltį maitinimo įstaigų šeimininkus. Tačiau, net jei atrodo, kad sprendimo nėra, jis visada yra.

Restoranu triukai vaikams

Už nuopelnus apdovanojami visi

Vieno italų restorano šeimininkas, stebėdamas, kaip jo restorane vyksta maisto karas, niokojami baldai ir trikdoma kitų lankytojų ramybė, nusprendė, kad atėjo laikas kažko imtis. O jo genialioji mintis (tiesa, ne visai jo, šią idėją restorano šeimininkas parsivežė iš atostogų Majamyje) – tinkamą vaikų elgesį apdovanoti nuolaida. Kiekviena šeima, kuri sugeba sutramdyti mažuosius siaubūnus, gali pasinaudoti galimybe mokėti mažiau – sąskaitai būna pritaikyta fiksuoto dydžio nuolaida. Beje, reikėtų paminėti , kad kol kas toks pasiūlymas galioja tik šeštadieniais, tačiau savininkas teigia iškart pastebėjęs teigiamus pokyčius. Užuot svaidęsi maistu ar kitaip kėlę sąmyšį restorane, vaikai ramiai spalvina laukdami, kol pavalgys tėvai ar broliai ir seserys.

Dviprasmiai vertinimai

Nors atrodytų, kad idėja naudinga visiems – ir restorano turtas nenukenčia, ir tėvai gauna nuolaidą, ir kiti svečiai gali ramiai praleisti laiką – tokia iniciatyva priimta kritiškai. Viena vertus, motyvacija mandagiai elgtis sulaukė pagyrų kaip tikrai vykusi idėja, kita vertus, pradėta peikti, dėl subjektyvaus gero elgesio vertinimo ir vaikų  auklėjimo metodų kritikos. Tačiau mintis tikrai nebuvo ką nors įžeisti ar kritikuoti. Niekas nepaneigs vaikų auklėjimo sudėtingumo, bet galiausiai – juk deramas elgesys restorane nėra reikalaujamas. Tiesiog suteikiama galimybė rinktis nuolaidą arba ne.

l

Išugdyti tėvų atsakomybę

O štai kitame restorane, veikiančiame Niujorke, šeimininkai leido sau kiek daugiau ir moralas, kaip derėtų elgtis į maitinimo įstaigą atvykus su vaikais čia daug aiškesnis ir kategoriškesnis. Tik šį kartą kalba sukasi apie pačių tėvų elgesį. Ne paslaptis, kad turėdami vaikų žmonės su nekantrumu laukia progos atsipūsti, prisėsti kavinėje ir išlenkti taurę vyno, na, o gal ir visą butelį ar net du. Tai neturėtų atrodyti smerktina, tačiau kaip tokį elgesį reikėtų vertinti tuomet, kai aplink tuos tėvus zuja nepilnamečiai ar net mažamečiai vaikai? „Peddlers Bar and Grill“ restoranas siūlo reaguoti socialiai.

Vieno gėrimo politika

Atkreipę dėmesį į tai, kaip smagiai laiką leisti linkę su vaikais atvykę suaugusieji, „Peddlers Bar and Grill“ šeimininkai nusprendė imtis gana griežtų veiksmų – įvesti vieno gėrimo politiką. Tai reiškia, kad su vaikais į restoraną atvykę tėvai yra įpareigoti apsiriboti vienu alkoholiniu gėrimu. Tiksliau – bent vienas iš tėvų ar kompanijos narių. Ko siekiama tokiais apribojimais? Užtikrinti vaikų saugumą.

Svarbiausia – suteikti vaikams teisę

„Peddlers Bar and Grill“ atstovės teigimu, toks apribojimas – tai aktyvi reakcija į pastaruoju metu įvykstančias nelaimes, kurių metu nukenčia ar net žūna vaikai. Be abejonės, pirmiausia, čia galvoje turima įvykius kelyje. Restorano vizija ir įvestos vieno gėrimo politikos tikslas – bent kiek, jei tai įmanoma, prisidėti prie vaikų saugumo ir užtikrinti jų teisę sveikiems pasiekti namus.

Lankytojų vertinimai – kritiški

Nors ši, vieno gėrimo, politika restorane galioja jau daugiau nei septynerius metus, didesnio visuomenės susidomėjimo ir vertinimo sulaukė tik tada, kai buvo išplatinta internetinėje erdvėje. Prisiėmę socialiai atsakingos maitinimo įstaigos vaidmenį, „Peddlers Bar and Grill“, veikiausiai, buvo pasirengę tiek sveikinimams, tiek kritikai. Lankytojai jų nenuvylė – vieni džiaugėsi, kad pagaliau restoranai ėmė galvoti ne tik apie peną, bet ir socialines problemas, kiti – ėmė smerkti, kad vaikų saugumas ir priežiūra tikrai ne restorano reikalas.

Kaip tokios inovacijos būtų vertinamos Lietuvoje – nuspėti ne taip ir sunku. Vis dėlto, nuo socialinių problemų atsiribojusiai visuomenei būtų ne pro šalį priminti apie atsakomybę.

 

aaa



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *